Hastalıklarda Beslenme
İnsülin direnci, yüksek kolestrol, gluten hassasiyeti... vb
Genel Bilgi
Hastalıklarda beslenmede amaç hastalık veya tedaviye bağlı sindirim, emilim veya besin öğesi metabolizmasında oluşan değişiklikleri göz önünde bulundurarak hastanın günlük alması gereken enerji ve besin öğelerinin hastaya yeterli ve dengeli bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Hastanın tüm hikayesi ve hastalığın tedavi sürecini en iyi primer hekimi bilir. Bu nedenle hastanın diyetine de primer hekimi karar verir. Hekim hastanın alması gereken diyete karar verdikten sonra hastanın diyetine uygun beslenme programı oluşturulur. Her diyet kişinin hastalığı, fizyolojik ve psikolojik durumu göz önünde bulundurularak özel hazırlanmalıdır. Diyetin kalorisi hastanın yaşı, boyu, kilosu ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenir. Diyetin içeriğinin hastalık göz önünde bulundurularak protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli olması sağlanır. Hastanın herhangi bir kısıtlaması var ise buna göre düzenlemeler yapılır. Örneğin bir böbrek hastasında protein veya sodyum, potasyum kısıtlaması yapılabilir. KOAH’lı bir hastada karbonhidrat kısıtlanırken yağ arttırılabilir. Sindirim, emilim metabolizmasında bozukluk olan hastalarda veya bir besine karşı alerjisi olan hastalarda diyetlerinden o besin veya besin grubunu çıkarak diyet planı oluşturulur. Örneğin laktoz intoleransı olan bir hastada süt ve süt ürünleri diyetlerinden çıkarılır. Yumurta alerjisi olan bir çocuk veya yetişkin hastaya yumurta içeren hiçbir besin gönderilmemesi gibi. Hastanın sindirim sisteminde herhangi bir sorun var ise yemeğin kıvamında uyarlama yapılır. Örneğin, çiğneme problemi olan hastaya püre yapılmış veya yumuşak yemekler planlanır.